Ik ben Fleur
Ik ben Fleur Jong en ik ben 24 jaar. Mijn disciplines zijn verspringen en 100 meter sprint. Handicap: een dubbele onderbeenamputatie. Ik spring en sprint op 2 blades.
In 2013/2014 ben ik voor het eerst in aanraking gekomen met atletiek en begonnen met trainen bij een lokale vereniging. Sinds 2015 train ik als fulltime atleet.
Wat is je grootste uitdaging/doel op dit moment, wat wil je bereiken en hoe?
De grootste uitdagingen op dit moment zijn hard trainen zonder blessures, prestaties verbeteren en pieken op de Spelen in Tokio. In 2016 ben ik voor het eerst naar de Spelen geweest, toen was ik nog een echte rookie. Inmiddels heb ik mijn plekje binnen de paralympische sport wel veroverd en verdiend. We zijn nu bezig met het verleggen van grenzen om een prestatie te kunnen leveren die nog nooit door iemand met mijn handicap is gedaan. Dat is superspannend en enorm leuk!
Moet je veel doen en/of laten om je doel te bereiken?
Ik heb nooit het gevoel dat ik echt iets moet laten. Atletiek is het leukste wat er is, en alles wat ik moet laten, doe ik met plezier omdat ik weet waarvoor ik het doe. Wat betreft trainen doen we dat natuurlijk veel. Tussen de 8 tot 10 keer in de week. Om mijn doelen te kunnen bereiken is het ook belangrijk dat Team Para Atletiek succesvol is en blijft bestaan. Daarom speel ik ook een rol binnen de organisatie van het Team.
Wat is je mooiste moment in de sport tot nu toe?
Mijn mooiste moment tot nu toe is de ontdekking van het verspringen. Al 5 jaar trainde ik fulltime en focuste ik mij op de 100 en 200 meter. Nog nooit had ik mee gedaan met verspringen. Op een ochtend in Polen moesten wachten op onze vlucht en we gingen voor de lol wat sprongetjes maken. En bijna direct bleek dat ik daar echt talent voor heb en het vooral ook echt ontzettend leuk vind!!
Wat is het moeilijkste moment in de sport tot nu toe?
Het moeilijkste waren de Spelen in 2016. Ik was pas 4 jaar gehandicapt, had atletiek gevonden en deed dat best goed. Maar ik was nog zo ontzettend onzeker in alles wat ik deed. Op zo’n groot toernooi was het dan ook heel erg moeilijk te floreren, en dat lukte dan ook niet. Daarop terugkijkend was dat lastig, maar wel het meeste leerzame toernooi ooit!
Heb je het idee dat je meer moet bewijzen dan mensen zonder handicap?
Ik heb nooit het idee dat ik mijzelf meer moet bewijzen dan anderen. Wat ik wel merk is dat er veel behoefte is aan wat uitleg en achtergrondinformatie wat betreft paralympische sport. Een groot deel van de mogelijke onderwaardering komt naar mijn mening namelijk voort uit onwetendheid. Grappig genoeg is altijd respect onder topsporters zelf, valide of invalide, het gaat dan meer om de maatschappij en media om ons heen die veel dingen vaak nog niet begrijpen. Het is dan mijn taak om te laten zien dat ik een topsporter ben, net zoals ieder ander, alleen heb ik toevalligerwijs een handicap.
Wat betekent sporten voor jou in het algemeen en wat betekent Para Atletiek in het bijzonder voor jou?
Voor mij betekent sport vrijheid. Op de baan en op de verspringaanloop ben ik op mijn plek. Dat is mijn domein. Daarnaast heeft sport mij ook al zoveel geleerd, daar kan geen opleiding tegenop.
Heb je tips en tricks voor beginnende sporters, onzekere sporters?
Wees nooit bang om iets nieuws te proberen. Als je bang bent of onzeker dat je iets misschien niet kunt zegt niet dat je het niet kunn leren. Oefening baart kunst! Ik oefen ook elke dag. Zoek ook vooral iets wat je echt leuk vindt.
Wat wilde je worden toen je kind was?
Danseres!
Nu ben ik verspringster en sprinter. Toch een sporter geworden, alleen een andere discipline.