De klasse van Noëlle Roorda

Ik ben Noëlle Roorda. Ik ben geboren zonder rechteronderarm. Mijn onderdeel is speerwerpen. In de atletiek behoor ik dus tot de klasse F46. In de klasse F46 zitten alle atleten met een armamputatie (ook boven de ellenboog). Op de wereldranglijst zitten in de klasse F46 in totaal 31 deelnemers, waarvan ik de nummer 5 ben!

Maar hoe zit dat nou eigenlijk precies met al die verschillende klassen waarin de atleten uitkomen en waar staan de cijfers voor? Noëlle legt het je graag uit!

– T11 – T13 Visueel beperkt
– T20 Verstandelijk beperkt
– T31 – T34 Hersenverlamming, rolstoel gebonden
– T35 – T38 Hersenverlamming, lopend
– F40 – F41 Dwerggroei
– T42 – T46 Been-deficiënt en arm-amputatie
– T51 – T58 Dwarslaesie, rolstoel gebonden
– T61 – T64 Beenamputaties

Voor elke klasse staat een T of F. De T staat voor ‘Track’ (baan). Denk daarbij aan onderdelen als de 100m, 200m en 400m. De F staat voor ‘Field’ (veld). Dit zijn onderdelen zoals speerwerpen, kogelstoten en discuswerpen.
Elke handicap heeft ook zijn eigen onderverdeling. Hoe lager het tweede getal hoe zwaarder de handicap. Bijvoorbeeld in de blindenklassen (T11 – T13). De atleten in klassen T11 zijn volledig blind en lopen met een ‘guide’. Een guide dit is iemand die mee rent met de atleet. Doormiddel van een kort touwtje dat zij beide vast hebben, rennen ze samen perfect synchroon. In de klassen T13 heeft de atleet nog ongeveer 10% zicht en rent alleen.